Migrační politika v rámci EU - Brichtová, Monika (Jihočeská univerzita, 2009)
V mé práci jsme se snažila popsat a zhodnotit migrační politiku v širokém kontextu Evropské unie, soustředila jsem se zejména na pobyty cizinců v České republice. Analyzovala jsem vývoj migrace v letech 1997 až 2008, s důrazem na jejich národnost.Česká republika se potýká už delší dobu s velkým zájmem cizinců, proto jsem si položila otázku, jak se česká společnost vyrovnává s tímto faktem. Zejména jsem se zaměřila na ekonomickou migraci a její dopad na český pracovní trh.Také jsem zmínila mezinárodní a evropskou legální migrací,v další části pak legální i nelegální migraci v České republice v průběhu let do současnosti. V závěru jsem se také zabývala azylovou politikou a statutem uprchlíka.
Migration Policy in European Union
Keywords: migrace; politika; status uprchlíka; pracovní trh; EU.; migration; policy; status of the asylum; labour market; EU.