Respirační a posturální terapie u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí - Rathová, Monika (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce je zaměřena na respirační a posturální terapii u pacientů, kteří mají diagnostikovanou chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN). CHOPN je závažné zánětlivé respirační onemocnění, které postihuje plicní tkáň. Toto onemocnění je kombinací chronické bronchitidy a rozedmy plic. Charakteristické příznaky jsou kašel, dušnost a zahlenění dýchacích cest. Teoretická část se věnuje dýchání, především kineziologii dýchání. Další hlavní kapitola se zabývá tématem CHOPN, kde jsou uvedeny informace o prevalenci, etiologii a patofyziologii. Dále jsou popsány příznaky CHOPN, komorbidity a další. V další části z teorie se nachází rozsáhlá kapitola o respirační fyzioterapii, která dále rozebírá terapeutické techniky. Praktická část se skládá z popsaných metodik a výzkumu. Výzkum je zpracovaný kvalitativní formou. Výzkumný soubor je složen ze tří probandů, kteří mají diagnostikovanou CHOPN. Terapie probíhala individuální formou respirační a posturální terapie. V závěrečné fázi byly porovnány počáteční a závěrečné kineziologické rozbory. Terapie probíhala individuální formou respirační a posturální terapie. V závěrečné fázi byly porovnány počáteční a závěrečné kineziologické rozbory.
Respiratory and postural therapy in patients with chronic obstructive pulmonary disease
Keywords: Fyzioterapie; chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). respirační fyzioterapie; posturální terapie; Physiotherapy; chronic obstructive pulmonary disease (COPD); respiration physiotherapy; postural therapy