Obraz změn klimatu v českých denících v letech 1997-2010 - Vávra, Jan; Lapka, Miloslav; Dvořáková Líšková, Zuzana; Cudlínová, Eva (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2014)
Náplní tohoto článku je obsahová analýza mediálního zobrazování změn klimatu v českých tištěných denících v letech 1997–2010. Analýza mediálního pokrytí změn klimatu je poměrně častá v zahraničí, v českých podmínkách je k dispozici pouze několik diplomových prací. Tento článek si klade tři cíle: 1) analýza počtu článků ve sledovaném období a jejich srovnání s vybranými zahraničními studiemi; 2) kategorizace článků především s ohledem na kvalitu informace; 3) interpretace vztahu mezi kvalitou mediálního sdělení a postojem veřejnosti vůči změnám klimatu. Přínos našeho přístupu spatřujeme především v zaměření na kvalitu informace, protože takové analýzy mediálního obsahu se v české ani v zahraniční literatuře prakticky nevyskytují. Na rozdíl od výše zmíněných analýz českých médií pokrývá naše práce mnohem delší časové období.
The picture of climate change - Czech daily newspaper in 1997-2010
Keywords: změna klimatu, média, deník, noviny, časopis, česká, Česká republika; climate change, media, newspaper, journal, Czech, Czech Republic