Nálady, dojmy a upomínky - klavírní cyklus zdeňka Fibicha - Žižka, Vít (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této práce je analyzovat cyklus klavírních skladeb Nálady, dojmy a upomínky českého skladatele Zdeňka Fibicha, a to primárně ze tří hledisek. Za prvé, z obsahového hlediska, dále z hlediska čistě hudebních parametrů a za třetí z hlediska pianisticko-didaktického. V úvodu práce bude stručně nastíněno Fibichovo curriculum vitae, pro tuto práci podstatná tematika jeho vztahu k ženám, charakter jeho tvorby a dále pak již bude pozornost věnována samotnému cyklu Nálad, dojmů a upomínek, jeho obsahové a námětové inspiraci, struktuře, jakož i obsahu jeho jednotlivých částí, tj. řad a sešitů. V samostatné kapitole se posléze budu věnovat celkovému charakteru této sbírky, její hudební a zvukové stránce, jakož i charakteristice klavírní stylizace a faktury, jež Fibich v tomto cyklu použil a rovněž tak i možnostem didaktického využití této sbírky a možným úskalím z toho vyplývajícím. V rámci obsahové charakteristiky jednotlivých řad a sešitů cyklu se zaměřím i na detailnější analýzu vybraných skladeb, k čemuž budou přímo do textu umístěny příslušné notové ukázky. Zhodnocení výsledků celé práce bude uvedeno v závěru.
Moods, impressions and reminders - the piano cycle of Zdeněk Fibich