Zdravotně - sociální služby v domově pro seniory ve městě Linz v Rakousku - Křenková, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá úrovní zdravotních a sociálních služeb poskytovaných v domově pro seniory ve městě Linz v Rakousku a dále podmínkami pro jejich poskytování. V teoretické části této práce jsou popsány základní poznatky a předpoklady pro poskytování péče seniorům spolu s rozborem důležitých oblastí problematiky stárnutí a stáří jako fenoménu. Popsala jsem zde rovněž podmínky pro poskytování sociálních služeb v konkrétním zařízení. V empirické části této práce jsou pak zpracovány výsledky výzkumu, stanovené cíle, hypotézy a diskuse na téma vztahující se k problematice mé práce. Cílem práce bylo zjistit podmínky pro poskytování zdravotních a sociálních služeb v domově pro seniory, zjistit spokojenost klientů v daném zařízení a názory pracovníků domova na kvalitu a rozsah poskytované péče seniorům. V souvislosti s cílem práce byly stanoveny hypotézy týkající se spokojenosti klientů s pomocí v péči o vlastní osobu. Dále pak spokojenosti s nabídkou socioterapeutických služeb. Třetí hypotéza se týkala názoru personálu na socioterapeutické služby v domově. Poslední hypotéza se týkala spokojenosti personálu s dalším vzděláváním personálu v rámci domova pro seniory. Zatímco první dvě hypotézy, které předpokládaly spokojenost klientů domova pro seniory, se potvrdily, pak hypotéza stanovující předpoklad, že personál domova pro seniory bude rovněž hodnotit kvalitu poskytovaných socioterapeutických služeb kladně, se nepotvrdila. Poslední hypotéza, že personál má dle svého názoru dobré podmínky pro další vzdělávání v rámci domova pro seniory, pak byla opět potvrzena Ve své práci jsem použila kvantitativní výzkum. Zvolenou technikou sběru dat jsou dotazníky. Výsledky dotazníků jsou pak vyhodnoceny v textu a grafech. Myslím, že cíl který jsem ve své práci zvolila byl dle mého názoru naplněn a této práce bude možné využít jako ukázky péče poskytované seniorům v zahraničí. Práci lze také využít jako inspirativní materiál pro zdejší poskytovatele sociálních služeb pro seniory.
Health and social services in carehome for elderly people in Linz Austria
Keywords: Domov pro seniory; Péče o vlastní osobu; Rakousko; Socioterapie; Stáří; Home for the elderly; Care for own person; Austria; Social {--}therapy; Old-age