Výchova ke zdraví v domovech dětí a mládeže realizovaná formou týdenního pobytu v mimoškolském zařízení (DDM České Budějovice). - Šesták, Přemysl (Jihočeská univerzita, 2009)
Předkládaná práce monitoruje z odborného hlediska oblast zdraví a zdravého životního stylu ve volnočasových aktivitách mládeže současného století. Tématika je zaměřena na letní zotavovací akce (táborové pobyty), jejich zabezpečení a organizaci včetně souvisejících právních norem a předpisů. Pobytové akce jsou velmi důležitým faktorem při plnění výchovně vzdělávacích cílů - napomáhají formovat fyzickou, psychickou i sociální stránku všech účastníků. Cílem práce bylo vytvoření základního modelu pro týdenní pobyt žáků základních škol v mimoškolském zařízení se zaměřením na zdravý životní styl a ověření tohoto modelu v praxi. Celkový počet účastníků byl 44 klientů ve věkovém rozmezí 6 - 15 let. Z důvodu získání zpětné vazby jsme též oslovili 500 osob (rodiče, zákonní zástupci, veřejnost). Výzkumné šetření prokázalo, že realizace letních táborů se zaměřením na výchovu ke zdraví je záležitostí značně složitou, nicméně zajímavou a přínosnou.
Health education in homes of pupils and youth realized form weekly stay in off - peak arrangement (DDM České Budějovice).
Keywords: zdraví; zdravý životní styl; edukační činnost; zotavovací pobyty; letní táborová akce; péče o klienty; bezpečnost a hygiena práce.; health; healthy lifestyle; educational activities; recovers stays; summer camp action; care of clients; safety and hygiene at work.