Ravens respond to unfamiliar corvid alarm calls - Davídková, Marika (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce zahrnuje výzkum v oblasti chování krkavce velkého (Corvus corax). Testovali jsme reakce krkavce na heterospecifické varovné hlasy různých ptačích druhů, které se vůči krkavcům liší taxonomickou příbuzností a známostí. Byly prezentovány varovné hlasy dvou sojek jako zástupců krkavcovitých a dvou racků jako zástupců z jiné čeledi. Krkavcům byly pouštěny nahrávky jednoho známého (evropského) racka a jednoho pro ně neznámého (amerického) racka a stejně tak jedné známé (evropské) sojky a jedné pro krkavce neznámé (americké) sojky. Výsledky naznačují, že známost hlasů není tak důležitá jako náležitost do stejné čeledi (Corvidae).
Keywords: krkavcovití; heterospecifický varovný hlas; konspecifický varovný hlas; krkavec; sojka; racek; corvid; heterospecific alarm call; conspecific alarm call; raven; jay; gull