Knižní fond farnosti Krásná v severních Čechách (katalog a rozbor) - Pluháčková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
V centru pozornosti této diplomové práce stojí farní knihovna v Krásné (dříve Šumburk) v okrese Jablonec nad Nisou. Tento knižní soubor je v dnešní době uložen v depozitáři litoměřického biskupství. Stěžejními částmi diplomové práce jsou rozbor a katalog farní knihovny. Práce je členěna do deseti kapitol. V úvodu jsou nastíněny její cíle, ve druhé a třetí kapitole se autorka se zaměřuje na dějiny Šumburku a šumburské farnosti. Důraz byl kladen především na osudy místních duchovních správců.Následující část patří vývoji farních knihoven. Dále se diplomová práce zajímá také o vlastnické poznámky v knihách. Probádány byly také dochované farní a kostelní inventáře. V následujících kapitolách je knihovna podrobena rozboru, který je zaměřen zejména na obsahové složení a chronologický, místní nebo jazykový rozbor. To vše doplňují též informace o signetech či o vazbách tisků, které tvoří samostatnou kapitolu.Nechybí kapitola o stavu dochování knih. V závěru je uvedeno zhodnocení celé práce.Přiložen je též seznam zkratek, seznam pramenů a literatury, seznam příloh, přepis inventáře z roku 1783 a hlavně katalog farní knihovny. Práce obsahuje i fotografie a grafy. Katalog šumburských tisků je připojen v příloze na konci práce.
Book collection of parish Krásná in north Bohemia (catalogue et analysis)
Keywords: farní úřad; farní knihovna; staré tisky; katalog; Krásná; Šumburk; parish office; parish library; old prints; cataloque; Krásná; Šumburk