Atraktivita porostů pohanky pro včely - Koschant, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce s názvem ,,Atraktivita porostů pohanky pro včely" se zabývá především původem nektaru rostlin ke zpracování včelami na med. Práce se skládá ze dvou částí. Teoretická část pojednává o problematice kočování včelstev ať už za nektarodárnými plodinami, tak i za plodinami, které potřebují včely jako opylovače. V části praktické je pomocí pylové analýzy mikroskopicky zkoumáno zastoupení pylových zrn rostlin v medu od včelstev, která byla přemístěna k pohankovému porostu. Bylo provedeno jejich porovnání s výsledky pylových analýz medu od včelstev z podobné lokality, která neměla k porostům pohanky přístup.
Atractivity of buckwheat for bees
Keywords: Medonosné rostliny; včely; včelí snůška; obsah pylu v medu; pylová analýza; kočování včelstev; včela medonosná; pohanka; nektar; druhové med.; Honey plants; bees; bee bunch; pollen in honey; pollen analysis; nomadism hives; honey bee; buckwheat nectar.