Význam hudby ve volném čase středoškolské mládeže v Jihočeském kraji - Hříbalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Předmětem mé diplomové práce je zkoumání významu hudby jako takové ve volném čase středoškolské mládeže v Jižních Čechách. V teoretické části jsem se zabývala funkcemi hudby, vlivem hudby na organismus a psychiku, historií hudebních stylů, dělením hudby a hudebními subkulturami. Dále jsem definovala pojem adolescent, objasnila jsem vývojová specifika tohoto období z hlediska fyzických i psychických změn. Následně jsem se zabývala pojmem volný čas, charakterizovala funkce a historii vztah mladých lidí k volnočasovým aktivitám. Na základě doposud realizovaných výzkumech jsem popsala vztah mládeže k hudbě, jakou roli hraje v životě dospívajících a jaké jsou vůbec postoje dnešních mladých lidí k hudebnímu umění. V praktické části jsem vyhodnotila výsledky výzkumu dotazníkovou formou, kdy jsem oslovila studenty středních škol v Jižních Čechách a zjišťovala jsem jejich vztah k hudbě, frekvenci poslechu, hudební vkus, periodicitu poslechu apod.
Meaning of music in the leisure time of high school students in the South Bohemia region
Keywords: Funkce a úloha hudby; adolescent; volný čas; hudební preference; mládež.; The function and role of music; adolescent; leisure time; music preferences; youth.