Analýza reprodukčních vlastností ovcí ve stádě Michlova Huť - Nováková, Iva (Jihočeská univerzita, 2011)
V současné době dochází v České republice ke zvýšení početního stavu ovcí, což souvisí s rozvojem plemen a s rozmanitými možnostmi jejich chovu z hlediska produkce. Zemědělci se nejvíce soustřeďují na chov masných plemen a produkci jehněčího masa, ale důležitou funkci plní také šlechtitelské chovy, které se řídí specifickými pravidly. Tyto chovy musejí udržet stálou kvalitu chovaných zvířat. K tomu využívají kontrolu zdravotního stavu zvířat, pravidelnou selekci, údaje pocházející z evidence a výsledky kontroly užitkovosti. Hlavním cílem mé bakalářské práce byla analýza reprodukčních ukazatelů chovu ovcí ve stádě na Michlově Huti, k čemuž jsem využila údaje sesbírané z posledních dvou let chovu (2009, 2010). Zároveň jsem provedla také komparaci plodnosti zjištěné u ovcí v průběhu vývoje této farmy se současným stavem šlechtitelského chovu. Reprodukční ukazatele jsou totiž hlavním zdrojem informací o minulém a budoucím vývoji stáda ovcí. Na základě analýzy jsem přišla na to, že ve sledovaném vzorku Šumavských ovcí na Michlově Huti v letech 2009 a 2010 neměla linie otců významný vliv na plodnost a intenzitu plodnosti bahnic. Dále jsem zjistila, že s delší dobou existence farmy se zvyšuje i hodnota plodnosti bahnic. V roce 1978 byla totiž plodnost ovcí na této farmě 113,4%, zatímco aktuální stav stáda z roku 2010 vykazuje hodnotu plodnosti 146,1%. Při popisu aktuálního stavu Šumavských ovcí na sledované farmě jsem využila výsledky kontroly užitkovosti zjištěné v roce 2009 a 2010, které se vzájemně příliš neodlišují a odpovídají tak stejnému chovatelskému trendu.
Analysis of the reproductive properties of the sheep´s herd in Michlova Huť
Keywords: chov ovcí; Šumavská ovce; reprodukce ovcí; kontrola užitkovosti; reprodukční vlastnosti; sheep farming; Sumava sheep; sheep reproduction; performance monitoring; reproductive properties