Přístup sester k hospitalizovaným dětem z pohledu rodinného příslušníka - Cízlerová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Nedostatek času, nedostatek personálu, neochota sester, špatná komunikace, spolupráce sester s rodinnými příslušníky, neuspokojení potřeb dítěte představují chyby sester, které ovlivňují jejich přístup k hospitalizovaným dětem. Tyto znepokojivé skutečnosti souvisí s hospitalizací dítěte a samozřejmě mají vliv na to, jak se dítě v nemocnici cítí, jak se na hospitalizaci svého dítěte dívají rodiče, a jak rodiče dítěte vidí přistupování sester k jejich dětem během hospitalizace v nemocnici. Cílem práce bylo, zjistit pohled rodinného příslušníka na přístup sester k hospitalizovaným dětem, zda rodinní příslušníci souhlasí nebo nesouhlasí s přístupem sester. Cíl práce byl splněn. V práci byly stanoveny tři hypotézy. První hypotéza zjišťovala, zda rodinný příslušník hospitalizovaný s dítětem je spokojenější s přístupem sester než rodinný příslušník, který není hospitalizovaný s dítětem. Tato jediná hypotéza nebyla potvrzena. Druhá hypotéza měla potvrdit, že rodinní příslušníci jsou informováni o ošetřovatelské péči u hospitalizovaného dítěte. Tato hypotéza potvrzena byla, i když se ukázalo, že chyby v komunikaci a informovanosti jsou, rodiče jsou častěji iniciativní sami, a proto mají informace, které chtějí znát, a které potřebují. Třetí hypotéza měla ověřit, zda rodinní příslušníci dítěte jsou spokojeni s přístupem sester k hospitalizovanému dítěti. I tato poslední hypotéza byla potvrzena. Data pro výzkum byla sbírána pomocí kvantitativního výzkumu. Rodinní příslušníci získali anonymní dotazník. Výzkumným souborem byli rodinní příslušníci dětí hospitalizovaných v Nemocnici České Budějovice, a.s, Nemocnici Tábor, a.s., v jedné z nemocnic hlavního města Prahy v období února až března 2010. Tato bakalářská práce by mohla vést sestry k zamyšlení a pokusu zlepšit chyby, které se v jejich přístupu k hospitalizovaným dětem objevují. Spolu s dotazníkem spokojenosti ošetřovatelské péče, který využívají ke zpětné vazbě jednotlivá dětská oddělení, může práce sloužit k upozornění na nedostatky a chyby a tím umožnit jejich napravení.
The attitude of nurses to hospitalized children from the point of the view of their dependets
Keywords: Hospitalizované dítě; Rodinní příslušníci; Sestra; Komunikace; Hospitalizace; Spolupráce; hospitalized child; family; nurse; communication; hospitalization; cooperation