Analýza barokního textu - Kuklová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem diplomové práce je jazyková analýza textů z období vrcholného baroka. Jedná se o dvě kázání Bohumíra Hynka Josefa Bílovského ze souboru Coelum vivum? (1724). Hlavní pozornost je věnována morfologické rovině textu. Cílem práce je popis stavu dobového jazyka. Práci dělíme na část teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje přehled humanistických a barokních gramatik. Připojena je přehledná kapitola věnovaná jednotlivým deklinacím a konjugacím. V praktické části začínáme shrnutím výsledků hláskoslovné analýzy z bakalářské práce, dále se zabýváme analýzou jednotlivých tvaroslovných jevů v barokních textech a porovnáváme získané údaje. Využíváme především metodu statistickou. V absolutním závěru se pokusíme zhodnotit úroveň spisovného jazyka v první polovině 18. století.
A linguistic Analysis of a Baroque text
Keywords: baroko; analýza; hláskosloví; morfologie; humanistická čeština; baroque; analysis; phonology; morphology; humanism Czech