VLIV STRAVY NA KAZIVOST ZUBŮ S HODNOCENÍM INDEXU KPE V OKRESE BLANSKO - Vašíčková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2009)
Normální vývoj našeho chrupu je výsledkem vzájemných indukčních pochodů, které na sebe v jednotlivých vývojových stádiích navazují. Základním předpokladem zdravé zubní tkáně je nerušený vývoj organismu. Je proto nezbytné vědět, že každý sám za své zdraví přebírá plnou zodpovědnost. Jestli chceme mít čisté, zdravé zuby bez bolestí, zánětů dásní a jiných problémů, musíme o ně pečovat správným způsobem. Zubní kaz je nejrozšířenější onemocnění, které postihuje lidstvo odedávna, proto je velmi důležitá správná zubní péče. Je to projev rozpadající se zubní tkáně. Šíří se různou rychlostí i intenzitou. Zubní kaz postihuje sklovinu, dostává se do dřeni a následně může způsobit zánět nervu, což je výsledkem dlouhotrvající bolesti. V nejhorším případě může dojít ke vzniku abscesu. Důsledky se mohou stát zdrojem trvalých poruch vývoje stálého chrupu. Se základy správné péče nás může seznámit stomatolog. První návštěva u zubního lékaře je doporučována před objevením se problému. Pokud se však objeví potíže, nutno se dostavit i dříve, pak následují samozřejmě pravidelné preventivní prohlídky, které působí také jako spolehlivá prevence. Preventivní prohlídky je třeba podstoupit dvakrát do roka. Pravidelné sledování zubního zdraví je důležité zejména pro včasné zjištění nežádoucích změn na zubech, ale i na dásních. Důležitou úlohu zde hraje i vztah lékaře a dítěte. V případě prevence poškození chrupu je důležitá motivace, vhodná výživa, udržování tělesné kondice, zdravotní výchova, pravidelná ústní hygiena, prováděná za pomocí mechanických nebo chemických prostředků. Důležitou roli hraje rovněž používání fluoridů, změna životního stylu, vhodné návyky a to jak stravovací, tak hygienické. Pokud si každý z nás osvojí nesprávné stravovací návyky už v dětství, riziko vzniku kazu se neprodleně zvyšuje. Nezdravý způsob výživy má za následek poruchy metabolismu, které se projeví v dutině ústní nejen zvýšeným výskytem zubního kazu, ale i onemocněním sliznice. Složení potravy je důležité také pro mineralizaci a vývoj tvrdých tkání. Pokud potrava není vyvážená, pak vede ke špatnému vývoji člověka, a tím i snadnějšímu vzniku zubního kazu. Největší problém působí cukry, bakterie je totiž využívají jako zdroj a následným produktem se vytváří kyseliny, které poškozují sklovinu, zubovinu, nebo i dřeň. Mezi další rizikové faktory mající negativní vliv na chrup jsou alkohol, drogy a kouření. Opakem zdravých a správných stravovacích návyků jsou poruchy v příjmu potravy. Můžeme se s ní potkat při různých onemocněních, která provázejí především nechutenství. S nadměrným příjmem potravy se setkáváme nejčastěji u dětí obézních. Na posílení odolnosti zubních tkání působí zejména fluor, podporující proces remineralizace či zabraňující tvorbě bakterií. Pro vývoj tkání je důležitý přívod jak vápníku, tak i fosforu spolu s bílkovinami, minerály a vitaminy. Mléko i sýry jsou velmi důležitou součástí racionální výživy. Vhodnou stravu musí dodržovat zejména těhotné ženy a kojící matky. Skladba potravy má vliv mimo jiné na složení a množství slin. Pozitivní je žvýkání žvýkaček, které zvyšují produkci slin, slouží také k očišťování povrchu zubů a v neposlední řadě se v ústech vyrovná pH. Žvýkání může být někdy dokonce přínosnější, než zubní kartáček s pastou. Zuby jsou symbolem energie a životní síly. Špatné zuby prozrazují nedostatek odolnosti a jsou znamením klesající vitality.
DIET EFFECT ON TOOTH DECAY WITH INDEX KPE EVALUATION IN BLANSKO
Keywords: zubní kaz; chrup; prevence; stomatologie; výživa; KPE index; tooth decay; teeth; prevention; stomatology; nutrition; KPE index