Vztahy Severoatlantické aliance a Evropská unie - Hrušková, Jana (Jihočeská univerzita, 2006)
Cílem bakalářské práce je na pozadí historických událostí sledovat zlomové body, důvody a podmínky vzniku Severoatlantické aliance a Evropské unie a jejich dalšího vývoje. Zviditelněny byly i organizace z dnešního pohledu ne příliš známé, ale z hlediska historického vývoje neopominutelné. Důraz je pak kladen na období studené války, v němž se formovaly nosné myšlenky obou rodících se organizací, a jak se následně EU a NATO vyrovnaly se zánikem bipolárního světa. Práce se dále věnuje samotné splupráci těchto dvou organizací, jak si k sobě hledaly cestu a jak se jim dnes daří vzájemný vztah rozvíjet.
The North Atlantic Treaty Organization and the European Union Relationshops
Keywords: historické události; Severoatlantická aliance; the historical reasons; the North Atlantic Treaty Organization