Monitoring informovanosti veřejnosti pro problém syndromu CAN - Hanzálková, Simona (Jihočeská univerzita, 2010)
Má bakalářská práce se skládá ze dvou částí - teoretické a empirické. V teoretické části jsem stručně popsala nejdůležitější informace o syndromu CAN. Při psaní teoretické části jsem pracovala jak s psanými zdroji, tak i s internetovými odkazy. V empirické části práce jsem pomocí dotazníkového šetření zjišťovala informovanost pro problém syndromu CAN veřejnosti města Kolín starší osmnácti let. V dotazníku bylo celkem 16 otázek, z toho 8 uzavřených, 4 otevřené a 4 polootevřené. Výzkumné šetření bylo realizováno v lednu 2010. Rozdala jsem 135 dotazníků, v průběhu 14 dnů se mi vrátilo 120 dotazníků, návratnost tedy činila 88,8 %. Výsledky mého dotazníkového šetření jsem znázornila pomocí grafů. Všechny dotazníky jsem vyhodnotila dvěma způsoby - podle věku respondentů a podle jejich nejvyššího dosaženého vzdělání. Ve své práci mám stanoveny dvě následující hypotézy: H1: Informovanost veřejnosti pro problém syndromu CAN souvisí s věkem. H2 : Informovanost veřejnosti pro problém syndromu CAN souvisí se vzděláním. Myslím si, že informovanost veřejnosti pro problém syndromu CAN je na obstojné úrovni. Moje práce může být v budoucnu využita pro zdokonalení informovanosti veřejnosti, např. na které skupiny obyvatel by se měla propagace informací o syndromu CAN zaměřit a jakým komunikačním médiem informace šířit. Při zvyšování informovanosti veřejnosti jsou dle výsledků výzkumu nejdůležitější internetové zdroje, televizní přijímače a přednášky pro žáky a studenty ve školách. Proto bych se v budoucnosti zaměřila na tvorbu internetových stránek s kvalitními informacemi o syndromu CAN, pořady a diskuze s odborníky v televizi a zajímavé přednášky pro děti a mladé lidi ve školách.
Monitoring the Public Awareness of CAN Syndrome Issue
Keywords: Syndrom CAN; fyzické týrání; psychické týrání; sexuální zneužívání; zvláštní formy syndromu CAN; Shaken Baby Syndrome; tělesné a psychické zanedbávání; šikana.; CAN syndrome; physical abuse; psychological abuse; special forms of CAN syndrome; Shaken Baby Syndrome; physical and psychological neglect; bullying.