Management aktivizačních a sociálně terapeutických činností v domovech pro seniory - Hloušková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce bylo popsat management poskytování aktivizačních a sociálně terapeutických činností v domově pro seniory a způsob jejich realizace v kontextu multidisciplinární péče". Následně byla stanovena jedna hlavní výzkumná otázka: "Jak probíhá management poskytování aktivizačních a sociálně terapeutických činností v domově pro seniory?" a jedna dílčí: "Jakým způsobem jsou v domově pro seniory realizovány aktivizační a sociálně terapeutické činnosti v kontextu multidisciplinární péče? ". Zodpovězení cíle, hlavní a vedlejší výzkumné otázky bylo dosaženo pomocí kvalitativní výzkumné strategie, kdy pro sběr dat byla zvolena metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Polostrukturované rozhovory byly provedeny v rámci členů multidisciplinárního týmu (sociální pracovníci, pracovníci v sociálních službách, aktivizační pracovníci, fyzioterapeuti, staniční sestry) zajištující aktivizační a sociálně terapeutické činností ve vybraném domově pro seniory. K vyhodnocení získaných dat bylo využito otevřené kódování, kdy prostřednictvím získaných kódů vnikly kategorie. Diplomová práce poskytuje komplexní pohled na problematiku managmentu poskytování aktivizačních a sociálně terapeutických činností ve vybraném domově pro seniory v České republice. Z výzkumu vyplývá, že vybrané zařízení nemá přesně koncipován managment aktivizačních a sociálně terapeutických činností. V rámci vedoucího postavení zde na vzdory sociální službě převažuje sektor zdravotní, který se ujímá managmentu. Managment aktivizačních a sociálně terapeutických činností je spíše neorganizovaný a propojení v kontextu multidisciplinární péče není přímo zajištěno. Výsledky diplomové práce budou nabídnuty domovu pro seniory ve, kterém výzkum probíhal a ve kterém je možné prostřednictvím získaných výsledků provést transformaci stávajících aktivizačních a sociálně terapeutických činností se zapojením managmentu. Následně mohou získané výsledky složit jako možná opora při zavádění managmentu aktivizačních a sociálně terapeutických činností pro jiná zařízení poskytující domov pro seniory.
Management of Activation and Social Therapeutic Activities in Nursing Homes
Keywords: managment; aktivizační a sociálně terapeutické činnosti; domov pro seniory; multidisciplinární péče; klient; management; activation and socio-therapeutic activities; nursing home; multidisciplinary care; client