Ke světlým zítřkům. Politická a ideologická propaganda v československých filmech natočených v letech 1948 - 1960 - Suda, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem bakalářské práce je politické a ideologické ovlivnění filmové tvorby komunistickým režimem v Československu. Časově se práce soustředí na období let 1948 - 1960. Cílem práce je recepce propagandistických postupů vládnoucího režimu a dobových norem, které byly na tehdejší kinematografii kladeny, na základě zkoumání vybraných filmů. Filmy jsou řazeny podle žánrů. Práce se zároveň pokouší nalézt i snímky, které se dobovým normám vymykaly. Kvůli zasazení do dobového kontextu, jsou stručně shrnuty i události, které měly dopad na běžný život, kulturní politiku a na vývoj kinematografie v tehdejším Československu
The brave new worlds. The political and ideological propaganda films shot
Keywords: komunistický režím; filmová tvorba; Československo; communist regime; movie production; Czech Republic