Zdravotně sociální rizika u dětí s predispozicí k metabolickému syndromu - Sladká, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Metabolický syndrom , (MS) byl poprvé definován v roce 1988 Reavenem ten jej definoval jako hormonálně-metabolický syndrom X se symptomy inzulínové rezistence (IR), hyperinzulinismu, hypertenze , s laboratorně prokázanou vyšší hodnotou lipoproteidů VLDL, nižší hodnotou HDL cholesterolu a nižší hodnotou LDL cholesterolu. Manifestace MS v dospělosti bývá celou řadou odborníků spojována s obezitou v době dětství a dospívání. V oblasti sociálních vztahů mají obézní děti značné problémy. Obézní děti bývají často terčem škádlení, posměchu, verbální šikany, vztahové šikany, fyzické šikany, sexuálního obtěžování, kyberšikany. Prvním cílem práce je zjistit, zda obezita ( androidního typu) v dětském a adolescenčním věku (10 - 18 let) BMI vyšším než 28, s obvodem pasu u chlapců 103 a u dívek 93, celkovým cholesterolem 6,5 a krevním tlakem 130/70 jsou predispozice manifestace MS v dospělosti a jaké jsou zdravotní a sociální dopady obezity a rozvíjejícího se MS v dětském věku. Druhým cílem práce je zjistit u pacientů s již rozvinutým MS, zda měli již od dětství predispozici k manifestaci onemocnění, jaké jsou zdravotní a sociální dopady MS na jejich život. První výzkumný soubor tvořilo deset dětí ve věku od 10- 18 let s predispozicí k manifestaci MS. Metody, jenž vedly k určeným cílům práce: Sepsání zdravotní a rodinné anamnézy. U všech deseti dětí ve věku od 10- 18 let, byla opakovaně v průběhu 6. měsíců kontrolována tělesná hmotnost, opakovaně bylo prováděno měření obvodu pasu, měření krevního tlaku a hladiny celkového cholesterolu v krvi. Naměřené hodnoty byly zapisovány do tabulek. Ve strukturovaném rozhovoru se zjišťovalo, jaké mají obézní děti s postupně se rozvíjejícím MS vztahy s vrstevníky, zda jsou terčem posměchu a šikany a jaké mají další problémy spojené se svým onemocněním. Součastně byly v dotazníkovém šetření s rodiči dětí zjišťovány stravovací zvyklosti a životní styl rodiny. V metabolické poradně bylo pomocí dotazníkového šetření a strukturovaných rozhovorů zjišťováno, kdy se u pacientů objevily první manifestace MS, zda byli obézní již v dětství a jaké zdravotní a sociální dopady má MS na jejich současný život. Výzkumný soubor tvořilo 10 pacientů z metabolické poradny. Po analýze všech zjištěných dat a po rozboru zdravotní anamnézy byla prokázána u 60% dětí z výzkumného souboru vyšší nemocnost ( potíže s dýcháním, častější infekce horních cest dýchacích, snadnější únava při fyzické námaze). 60% dětí z uvedeného výzkumného souboru má vážné problémy s navazováním vztahů s vrstevníky, trpí verbální i fyzickou šikanou. U dospělých pacientů z metabolické poradny bylo zjištěno, že 40% dotazovaných osob mělo problémy s nadváhou již v dětství. Diabetem 2. typu trpí všichni dotazovaní. Dva z dotazovaných jsou kvůli MS v invalidním důchodu. 90% dotazovaných uvedla, že pravidelně navštěvují lékaře a musí pravidelně užívat léky. Tyto skutečnosti mají za následek i zhoršenou finanční situaci dotazovaných ( nižší příjem, zvýšené výdaje za léky, náklady na cestu k lékaři) Dva respondenti uvedli, že byli kvůli svému onemocnění diskriminováni i ze strany zdravotnického personálu, neuvedli však o jaký druh diskriminace se jednalo. Z dotazníkového šetření mezi dospělými s MS bylo zjištěno, že pouze 1 dotazovaná považuje příčinu vzniku MS svůj předchozí životní styl. Velikost výzkumného zůstal u 10 dětí a 10 dospělých s MS, neboť výzkumnou technikou "sněhové koule" nebyly v tomto souboru zjištěny žádné další nové skutečnosti, které by bylo nutné ověřovat u dalších osob.
Health and social risks in children predisposed to metabolic syndrome
Keywords: Body mass index; dětská obezita; edukace; glykémie; hyperlipidémie; metabolický syndrom; obezita; redukční dieta; sociální anamnéza; šikana; zdravotní anamnéza; zdravý životní styl; Body mass index; bullyng; childhodd obesity; education; glycemia; healthy lifestyle; hyperlipidemia; medical history; metabolic syndrome; obesity; sliming diet; social history