Feminism in The Scarlet Letter and comparing Hester Prynne with Margaret Fuller's writings in Woman in the Nineteenth Century - Konopková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce zkoumá otázku feminismu jako jednoho z přístupů k postavě Hester Prynne z románu Šarlatové písmeno od Nathaniela Hawthorna. Tento román je považován za feministický nejen kvůli tomu, jak je v něm Hester vykreslena, ale také kvůli faktu, že kniha byla napsána v době vzrůstu feministického hnutí a také kvůli tomu, že měl Hawthorne blízko k Margaret Fullerové, která byla jednou z předních feministek své doby. Na základě srovnání poznámek z knihy Fullerové Žena v Devatenáctém Století a diskuze o dalších přístupech k románu tato práce ukazuje, že Hester Prynne, ačkoli vykazuje známky feminismu, není ani tak moc feministkou jako spíše transcendentalistkou. Toto je zřejmé, když si čtenář uvědomí, že Hester nezměnila pohled společnosti na nezávislé ženy, které usilují o své cíle, ale že se snaží žít sama pro sebe v souladu s Bohem a přírodou.
Feminism in The Scarlet Letter and comparing Hester Prynne with Margaret Fuller's writings in Woman in the Nineteenth Century
Keywords: feminismus; nezávislost; Margaret Fullerová; Nathaniel Hawthorne; feminism; independence; Margaret Fuller; Nathaniel Hawthorne