Životní hodnoty v ošetřovatelském procesu - Krislová, Anna (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je zaměřena na životní hodnoty pacienta, jako na součást ošetřovatelského procesu. Výzkumné šetření je orientováno na to, jaké představy mají všeobecné sestry o preferovaných životních hodnotách pacienta, zda se vyskytují rozdíly mezi představami všeobecných sester a preferovanými životními hodnotami pacienta, zda se všeobecné sestry zajímají o životní hodnoty pacientů a zda zapojují práci s životními hodnotami do ošetřovatelského procesu. Pro výzkumné šetření byla zvolena metoda kvantitativního sběru dat pomocí dotazníkové techniky. Byly vytvořeny dva dotazníky. První dotazník vlastní konstrukce pro všeobecné sestry a byl rozdán sestrám pracujícím v nemocničních zařízeních na území města Plzně. Druhý dotazník vlastní konstrukce pro pacienty a byl rozdán pacientům hospitalizovaným nebo navštěvujícím odborné ambulance v nemocničních zařízeních na území města Plzně. Výzkumné šetření probíhalo se souhlasem vrchních sester. Byly stanoveny čtyři cíle bakalářské práce. Prvním cílem bylo posoudit, zda všeobecné sestry považují životní hodnoty pacienta za důležitou součást ošetřovatelského procesu. Druhým cílem bylo posoudit, zda jsou všeobecné sestry ochotny zapojit práci s životními hodnotami pacienta do ošetřovatelského procesu. Třetím cílem bylo posoudit, jaké mají všeobecné sestry podmínky k začlenění životních hodnot pacienta do ošetřovatelského procesu. Čtvrtý cíl měl zjistit rozdíly mezi životními hodnotami, které preferují pacienti a představami všeobecných sester o životních hodnotách pacienta. Všeobecné sestry převážně považují životní hodnoty pacienta za důležitou součást ošetřovatelského procesu a většina z nich je ochotna zapojit práci s životními hodnotami pacienta do ošetřovatelského procesu. Pacienti ve větší míře vnímají péči o své životní hodnoty ze strany sester jako nedostatečnou. I přesto, že nemocí došlo u většiny pacientů ke změně životních hodnot a některé z nich se tak mohly stát nenaplněnými, se všeobecné sestry ne vždy a u každého pacienta zajímají o jeho životní hodnoty. Vyskytly se rozdíly mezi životními hodnotami, které preferují pacienti a představami všeobecných sester o životních hodnotách pacienta. Stanovené hypotézy byly potvrzeny. H1: Všeobecné sestry považují práci s životními hodnotami pacienta za důležité. H2: Všeobecné sestry jsou ochotny zapojit práci s životními hodnotami pacienta do ošetřovatelského procesu, pokud jim budou poskytnuty podmínky. H3: Práce s životními hodnotami pacienta v rámci ošetřovatelského procesu je častěji ovlivněna pracovními podmínkami všeobecných sester než životními hodnotami, které preferují pacienti. Bakalářská práce může sloužit při výuce studentů připravujících se na výkon povolání nelékařské zdravotnické profese. Může být poskytnuta všeobecným sestrám a také vedoucím pracovníkům jako nástroj ke zvyšování kvality ošetřovatelské péče v oblasti psychosociální péče.
Values of live in nursing process
Keywords: ošetřovatelství; holistický pohled; životní hodnoty; ošetřovatelský proces; nursing; holistic view; life values of; nursing proces