Historie basketbalu v českých zemích od roku 1945 do současnosti - Krajcigr, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce je zaměřena na historii basketbalu v českých zemích od roku 1945 do současnosti. Za současnost byl, s ohledem na rozsah práce a dostupnost informací dalších let na internetu, zvolen rok 2000. Hlavním záměrem je zmapování jednotlivých oficiálních mezinárodních turnajů, kterých se českoslovenští a čeští reprezentanti a reprezentantky zúčastnili a případně na nich uspěli. Dále je záměrem zmapování československé a české basketbalové nejvyšší soutěže, a to jak mužské, tak i ženské kategorie. Samotná práce je rozdělena do šesti hlavních kapitol, kdy každá pojednává o určitém období. Každé období, potažmo kapitola, obsahuje stručný společensko-ekonomický nástin daného celku. Poté je v dílčích kapitolách popsáno basketbalové dění na mezinárodním i domácím poli. Důraz je kladen především na mezinárodní šampionáty, na kterých dokázala naše reprezentace dosáhnout umístění na nejvyšších příčkách. Dále lze v kapitole nalézt dění v domácí nejvyšší basketbalové lize žen a mužů včetně vítězů ligy. V každém celku je možnost konfrontace se snímky, obrázky a tabulkami, které se k danému období vztahují.
The history of basketball in the Czech Lands from 1945 to the present
Keywords: basketbal; historie; Československo; Česká republika; funkcionáři; výsledky; pravidla; basketball; history; Czechoslovakia; Czech Republice; officials; results; rules