Památník mistra Jana Husa - příprava nové expozice - Veselá, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se věnuje Památníku mistra Jana Husa v Husinci, jako předpokládaného místa narození Jana Husa. První část se obrací do historie této památky, udává přehled vlastnických vztahů a mapuje péči o památný objekt a podoby Husova domku. Rovněž se zabývá úctou v osobu Jana Husa a jejími podobami v průřezu dějin - nejstarší zmínky o úctě, pověsti, Husovy oslavy, další formy a podoby úcty v různých dobách. Ve druhé části se věnuje současným snahám odborné veřejnosti směřujícím k přípravě nové expozice v Památníku mistra Jana Husa v Husinci, které byly započaty v letech 2004 - 2005 prostřednictvím odborných seminářů. Závěrem je představen projekt ''Obnova rodného domu mistra Jana z Husince'', který reaguje na odborné diskuze z předcházejících let a je alternativou k řešení současného stavu obnovy aktuální expozice instalované v roce 1975. Práce obsahuje také obrazovou přílohu, která představuje dobové i současné podoby Husova rodného domku a Husových oslav.
The Memorial of Master John Hus - Preparation of a New Expozition
Keywords: Památník mistra Jana Husa; Husinec; expozice; rodný dům; Husova světnička; Husovy oslavy; úcta; návrh nové expozice; dialog o nové expozici.; The Memorial of Master John Hus; Husinec; expozition; birthplace; Hus{\crq}s room; Celebrations of Master John Hus; honour; project of a new expozition; the dialogue about a new expozition