Možnosti fyzioterapie u poruch temporomandibulárního kloubu - Hlinková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi fyzioterapie u poruch temporomandibulárního kloubu. Hlavním cílem této práce je zmapování problematiky a popsání možnosti fyzioterapie u pacientů s poruchou TMK, ale i zhodnocení efektivity fyzioterapie a jejího vlivu na pacienty s touto poruchou. Teoretická část je zaměřena na anatomii TMK, pohyby v čelistním kloubu, poruchy TMK, vyšetření TMK, příčiny poruch a léčbu. Praktická část je zpracována formou dvou kazuistik, kdy se pacientky s různou diagnózou podrobily vstupnímu vyšetření i terapii po nutně dlouhou dobu, což mělo vést ke zlepšení jejich obtíží, načež následovalo výstupní vyšetření a samozřejmě pokračování léčby.
Possibilities of physiotherapy in disoders of temporomandibular joint
Keywords: Poruchy temporomandibulárního kloubu; Temporomandibulární kloub; Fyzioterapie; TMK; Čelistní kloub; Temporomandibular Joint Diseases; Temporomandibular Joint; Physiotherapy; TMJ; Jaw Joint