Naplňování vybraných standardů kvality sociálních služeb v domově pro seniory - Micáková, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2011)
V diplomové práci je rozpracováno téma naplňování vybraných standardů kvality sociálních služeb v domově pro seniory. Teoretická část práce se zabývá definováním pojmů, které se vztahují ke standardům kvality sociálních služeb v domově pro seniory. Jedná se o pojmy stáří, potřeba, domov pro seniory, sociální služby, standardy kvality, uživatel. Cílem práce bylo zmapovat naplňování a realizaci vybraných standardů kvality v domovech pro seniory. Dílčími cíli bylo zjistit míru naplňování standardů kvality z pohledu uživatele dané služby a porovnat jednotlivé úrovně aplikace standardů kvality sociálních služeb. Pro výzkum byly zvoleny dva domovy pro seniory, Domov pro seniory Tep Veselí nad Lužnicí a Domov pro seniory Horní Stropnice. Byly stanoveny dvě hypotézy. K dosažení cílů a ověření stanovených hypotéz byla zvolena kvantitativní forma výzkumu, metoda dotazování, technika rozhovorů a dotazníkové šetření. Dále byla v práci využita analýza dokumentů, sekundární analýza dat. Výzkumným souborem byli klienti a zaměstnanci z obou zvolených domovů pro seniory. Po zhodnocení výsledků výzkumu se domnívám, že cíle práce byly splněny. Vybrané standardy kvality jsou v obou domovech pro seniory realizovány a zásadní kritéria jednotlivých standardů kvality naplňována. Výzkum potvrdil i obě hypotézy. Vybrané standardy kvality jsou z pohledu klientů naplňovány a zároveň jsou aplikovány v souladu s jejich potřebami. Diplomová práce může poskytnout zvoleným domovům pro seniory zpětnou vazbu o naplňování a realizaci vybraných standardů kvality sociálních služeb. Stejně tak může sloužit i potenciálnímu uživateli při rozhodování o výběru poskytovatele sociální služby.
Fulfilment of selected quality standards for social services in care homes for the elderly
-
Keywords: Domov pro seniory; potřeba; sociální služba; standardy kvality sociálních služeb; uživatel; care home for the elderly; human needs; social services; quality standards for social services; client