Vybrané aktivizační činnosti a terapie realizované v domovech pro seniory - Motlová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Vzhledem ke stárnutí populace je žádoucí rozvíjet koncepci systému dlouhodobé rezidenční péče o seniory, jejíž nedílnou součástí je poskytování aktivizace. Aktivizační činnosti a terapie realizované v domově pro seniory mají nezastupitelnou roli nejen v komplexní péči o seniory, ale i v kontextu koordinované rehabilitace ve stáří. Cílem disertační práce bylo zjistit, jaké aktivizační činnosti a terapie jsou poskytovány v domovech pro seniory. Dílčími cíli bylo zjistit: 1. jaké druhy a formy aktivizačních činností a terapií jsou poskytovány v domovech pro seniory; 2. jaká terminologie se používá v souvislosti s poskytováním aktivizace; 3. zda je v domovech pro seniory využíván nějaký koncept či model péče; 4. zda domovy pro seniory získaly Značku kvality v sociálních službách APSS ČR; 5. kdo z pracovníků v domově pro seniory je pověřen koordinováním aktivizace; 6. pracovní pozici a vzdělání zaměstnanců poskytujících aktivizaci; 7. zda je v domovech pro seniory dostatečný počet pracovníků věnujících se aktivizaci; 8. zda mají domovy pro seniory dostatek finančních prostředků na aktivizaci; 9. jestli mají domovy pro seniory zpracovanou metodiku týkající se poskytování aktivizace; 10. obtíže související s poskytováním aktivizačních činností a terapií v domovech pro seniory z pohledu pracovníků. Stanovených cílů bylo dosaženo pomocí kvantitativní výzkumné strategie. Pro sběr dat byla zvolena metoda dotazování a technika dotazníku vlastní konstrukce, který byl určen pro ředitele domovů pro seniory a pracovníky poskytující aktivizaci. K vyhodnocení empirického materiálu bylo použito matematicko-statistické metody. Výsledkem kvantitativního výzkumu založeného na deduktivní metodě je popis a analýza aktivizačních činností a terapií v domově pro seniory v České republice. Výzkumem byla prokázána statisticky významná závislost mezi zřizovatelem a poskytováním konceptu či modelu péče v domově pro seniory. Byla zjištěna statisticky významná souvislost mezi počtem zooterapií, které jsou v domovech pro seniory poskytovány, a certifikací zařízení tzv. Značkou kvality v sociálních službách. Byl prokázán statisticky významný vztah délky praxe v péči o seniory na straně ředitele a dostatkem finančních prostředků na aktivizaci. Byla prokázána statisticky významná závislost mezi typem zřizovatelem a poskytováním konceptu či modelu péče v domově pro seniory. Byla prokázána statisticky významná souvislost mezi délkou praxe v péči o seniory na straně ředitele a vypracováním metodiky týkající se poskytování aktivizace. Disertační práce poskytuje komplexní pohled na problematiku aktivizačních činností a terapií realizovaných v domovech pro seniory v České republice. Získané poznatky budou využity jako podklad pro přípravu materiálů a koncepce zooterapie v oblasti péče o seniory, na které by ráda autorka disertační práce v následujících letech participovala ve spolupráci s neziskovými organizacemi věnujícími se praktikování zooterapie v ČR. Výsledky disertační práce budou nabídnuty Asociaci poskytovatelů sociálních služeb ČR, z. s., jako profesní organizaci sdružující poskytovatele sociálních služeb, za účelem využití zjištěných výsledků při aktualizaci a revizi dokumentů v oblasti aktivizace. Disertační práce může být přínosem pro pracovníky v domovech pro seniory při tvorbě metodiky výchovných, vzdělávacích a aktivizačních činností v kontextu koordinované rehabilitace. Získané výsledky budou předány pracovníkům v sociálních službách a sociálním pracovníkům prostřednictvím autorčiny publikační i lektorské činnost, ale i v rámci poskytování supervize pracovníkům v pomáhající profesi.
Selected activation activities and therapies implemented in retirement homes
Keywords: Aktivizace; aktivizační činnosti; terapie; domov pro seniory; pobytová sociální služba; senioři; Activation; activation activities; therapy; retirement home; residential social service; seniors