Vliv výživy a prostředí na masnou užitkovost kuřecích brojlerů - Housková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Výživa kuřecích hybridů se těší velké oblibě. Již jsou predikce, že se kuřecí maso stane jedním z nejkonzumovanějších. Důvody mohou být cena, chutnost nebo složení a lehká stravitelnost kuřecího masa. Pro chovatele je nespornou výhodou krátký výkrm kuřecích brojlerů a nízkých nároků na prostor. Práce je zaměřená na základní stavební prvky důležité pro výkrm kuřecích hybridů. Praktická část se zabývá výkrmem dvou skupin brojlerů v domácím prostředí, pokaždé ve stejném pro-středí ale v odlišným ročním období. Tyto výsledky byly porovnány se srovnávací-mi skupinami v konvenčním chovu. Při pokusu bylo zjištěno, že při výkrmu v teplém ročním období s přístupem do venkovního výběhu lze dosáhnout i vyšších výsledků než v konvenčním chovu. Naopak bylo prokázáno, že skupina v chladnějším období, která neměla možnost pobytu ve venkovním výběhu nedosáhla ani průměrných přírůstků.
Effect of nutrition and environment on meat performance of broiler chickens
Keywords: brojlerové kuře; hybrid; výživa; prostředí; domácí chov; poultry; hybrid; feed; environment; home breeding