Umění v životě Františka Matouše - Černá, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce ''Umění v životě Františka Matouše'' se věnuje životu a tvorbě jihočeského historika umění Františka Matouše. Jde o první pojednání, které se zabývá touto osobností, jež stála nejen u přeměny Jihočeského muzea v Českých Budějovicích ve vědeckou instituci, ale hlavně u zrodu dnešní sbírky jihočeské gotiky v Alšově jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou. Dalším cílem spisu je také představení Matouše jako budějovického rodáka, kterému se jižní Čechy staly celoživotním tématem, inspirací a osudem. Práce je rozdělena na dvě základní části - sleduje Matoušův život pracovní a soukromý a jeho vědeckou tvorbu. V sedmi kapitolách je Matouš zobrazován jako student, ředitel, vědecký pracovník a muzejník. Jeho dílo je prezentováno drobnými pracemi a studiemi, další podkapitoly tvoří tři zásadní Matoušovy studie o gotickém umění a jižních Čechách Jihočeská gotika, Třeboň a Corpus vitrarum medii aevi. Poslední kapitola představí osobu Františka Matouše v kontextu českého dějepisu umění.
The art in the life of František Matouš
Keywords: František; Matouš; jihočeská; gotika; umění; Frantisek; Matous; south; bohemia; gothic; art