Kulturní život Premonstrátského kláštera v Nové Říši v letech 1848-1948 a jeho působení na širokou veřejnost - Madeja, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2009)
Předkládaná práce pojednává na základě dostupných archivních pramenů a relevantní literatury o kulturním životě premonstrátského kláštera v Nové Říši v letech 1848 až 1948 a jeho působení na širokou veřejnost. Hlavním cílem práce je poodkrýt každodenní kontakt mezi klášterem a obcí a rozplést vztahy mezi duchovními a veřejností. První a druhá kapitola této práce nám přibližuje samotnou obec ve spojení s klášterem jako specifické prostředí, které ovlivňovalo vesnickou společnost. Další tři kapitoly jsou stěžejní částí práce, přičemž v kontextu obecných církevních dějin pojednávají o každodenních událostech, které byly iniciovány klášterem nebo obcí, a které byly významné pro společenské dění. Pro pochopení vlivu kláštera na jednotlivé osobnosti obsahuje práce 15 stručných medailonků, které reprezentují širokou veřejnost. Pro vypracování celé práce jsou zásadní archivní prameny uložené zejména v Státním okresním archívu v Jihlavě nebo v Moravském zemském archívu v Brně. K lepší orientaci byly k práci připojeny seznamy představených novoříšského kláštera a obrazové přílohy doplňující text.
Cultural life of Premonstratensian monastery in Nová Říše in 1848-1948 and its incidence to general public