Výroba jablečného pyré s obsahem Beta-glukanů z ječmene a ovsa - Vrzáková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá vlivem potravin na naše zdraví jsou to takzvané funkční potraviny. Aby byla potravina nazvána jako funkční, je třeba splňovat určitá kritéria. Kromě toho, že by měla prokazatelně přispívat ke zlepšení lidského zdraví a být zdrojem živin je i přírodního původu. Jako příklad využití jsem zvolila v mé práci jablečné pyré s přídavkem ß-glukano-bílkovinného koncentrátu izolovaného z ječmene, které plní charakter funkční potraviny. -glukany snižují hladinu krevního cukru LDL cholesterolu. Bylo prokázáno, že podporují lidské zdraví a poskytují ochranu proti některým civilizačním chorobám například obezitě. Výsledkem práce je návrh užitného vzoru a jednoduchý příklad využití.
BACHELOR THESIS Production of apple puree containing ß - glucans from barley
Keywords: Klíčová slova: funkční potraviny; ß-glukan; ječmen; oves; jablečné pyré.; Keywords: functional foods; ß-glucan; barley; oats; apple puree.