Soubor Blatenští dudáci ZUŠ Blatná - Hájková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním tématem bakalářská práce je historie a současnost souboru Blatenští dudáci ZUŠ Blatná. Úvodní část je zaměřena na historii a vývoj dud a na dudáckou muziku v jižních Čechách. Dále se práce věnuje historii hudební školy v Blatné, vzniku souboru z iniciativy ředitele ZUŠ Josefa Škanty v roce 1987, proměnám souboru v průběhu let, charakteru vystoupení, zahraničním zájezdům, krojům a repertoáru. V samostatných medailonech je připomenuta současná činnost dvou významných členů souboru, Jany Janovské a současného vedoucího souboru Martina Škanty, který se věnuje nejen upravování folklóru pro dudácký soubor v tradičním stylu, ale také obohacování dudáckého repertoáru o nové skladby a aranžmá současných populárních písní v modernějším stylu.
The ensemble Blatenští dudáci ZUŠ Blatná
Keywords: dudy; jihočeská dudácká hudba; ZUŠ Blatná; kroje; bagpipes; bagpipe music in South Bohemia; music school in Blatná; folk costumes