Marie Františka a Ferdinand ze Schwarzenberku. Průběh výběru vhodného ženicha pro dceru očima urozeného otce - Nováčková, Marie (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje jednání ohledně plánovaného sňatku Marie Františky ze Schwarzenberku s Františkem Alexandrem z Nassau-Hadamaru, které probíhalo v letech 1691-1694. Cílem pojednání je v první řadě proniknout do myšlenkového světa Ferdinanda ze Schwarzenberku a zachytit tak jeho představu o ideálním ženichovi pro dceru. Těžiště celé práce pak představuje rekonstrukce průběhu vyjednávání sňatkové aliance. Prostřednictvím bohaté korespondence, která tvoří heuristický základ práce, je možné získat představu o části komunikační sítě Ferdinanda a Marie Anny ze Schwarzenberku. Pozornost je přitom věnována osobám zapojeným do procesu jednání, především zprostředkovatelům zájmů obou urozených rodů a informátorům. Součástí práce je rovněž rozbor plánovaného uspořádání majetkových poměrů mezi Marií Františkou ze Schwarzenberku a Františkem Alexandrem z Nassau-Hadamaru.
Maria Francisca and Ferdinand of Schwarzenberg. The progress of selecting a suitable groom for the daughter from the perspective of a noble father
Keywords: raný novověk; šlechta; Ferdinand ze Schwarzenberku; sňatek; sňatkové strategie; komunikační síť; early modern history; nobility; Ferdinand of Schwarzenberg; marriage; marriage strategies; communication network