Národnostní menšiny v České republice - Zuntová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce zpracovaná na téma Národnostní menšiny v České republice je rozdělena na dvě komplementární části. V teoretické části najdeme zmapovaný vývoj zastoupení jednotlivých národnostních menšin na území státu od vzniku Československého státu v roce 1918 po současnost, která je následně v teoretické části popisována detailněji. Problematika je podložena nejen odbornou literaturou, ale i statistickými údaji a již provedenými výzkumy zabývající se daným tématem. Práce se soustřeďuje na život menšin na území státu, na jejich kulturní stránku života a dále na úroveň integrace do majoritní společnosti. V praktické části najdeme samotný výzkum, který je zaměřen na majoritní společnost a jejího pohledu na soužití jí samotné s národnostními menšinami. Výzkum je prováděn formou dotazníku.
The Ethnic minorities in the Czech Republic
Keywords: Multikulturalismus; národnostní menšina; migrace; integrace; Multiculturalism; ethnic minority; migration; integration