Polyfunkčnost územních systémů ekologické stability - Kratochvíl, Jakub (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením současné krajiny a přístupů ke zlepšení podmínek a udržitelnosti ekologické stability. V dnešní době je krajina čím dál více fragmentována a tím se snižuje její ekologická stabilita. Zbytky krajinných prvků tvoří ekologickou kostru, která je základem územního systému ekologické stability (ÚSES). Cílem ÚSES je propojení krajiny a zvýšení její ekologické stability pomocí biocenter, biokoridorů a interakčních prvků, které jsou svou polyfunkčností v krajině nenahraditelné.
Multi-functionality of the territorial system of ecological stability
Keywords: krajina; ekologická stabilita; geobiocén; biogeografická diferenciace; územní systém ekologické stability; ÚSES; landscape; ecological stability; geobiocoene; biogeographical differentiation; territorial system of ecological stability; TSES