Aristotelovo pojetí přátelství v Etice Nikomachově - Tischlerová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá Aristotelovým pojetím přátelství. Okrajově je zařazeno pojetí Platónovo, právě jako základ pro teorii přátelství Aristotelovu. V první části je obsažena základní charakteristika přátel a jejich rozdělení. Později je do této antické koncepce zařazen i stát, který je vlastně tvořen přáteli. Druhá část práce pak zahrnuje pohled na možná řešení neshod, které se v přátelství vyskytují a jsou detailněji řešeny dílčí otázky v problematice přátelství.
Aristotle´s conception of friendship in Nicomachean Ethics
Keywords: přátelství; láska; Aristoteles; Platón; stát; dobro; blaženost; sebeláska; friendship; love; Aristotle; Plato; state; good; bliss; self-love