Kryptosporidiové infekce malých přežvýkavců - Uhlířová, Barbora Isatou (Jihočeská univerzita, 2011)
Cryptosporidium (Apicomplexa: Eucoccidiorida: Cryprosporiidae) je všudypřítomný celosvětově rozšířený enteropatogen, způsobující onemocnění lidí a zvířat zvané kryptosporidióza. Tento parazit je známý především jako původce průjmu u svého hostitele. Až doposud bylo popsáno 23 platných druhů rodu Cryptosporidium a přes 60 genotypů zatím bez druhového jména. Kryptosporidióza hospodářských zvířat může mít značný ekonomický dopad na farmáře z důvodu vysoké nemocnosti a úmrtnosti zvířat. Tato bakalářská práce je zaměřená na kryptosporidiózu ovcí a koz.
Cryptosporidiosis of small ruminants
Keywords: Cryptosporidium spp.; kozy; ovce; malí přežvýkavci; Cryptosporidium spp.; goats; sheep; small ruminants