Being a gentleman in Dickens's Great Expectations - Mikulášová, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce je analýza konceptu gentlemanství v Dickensově románu Great Expectations. Práce je rozdělena na dvě části. V první části popisujeme obraz společnosti ve viktoriánské Anglii a životní podmínky a vyhlídky lidí, kteří náleží do jiných společenských tříd. Poté je popsán status gentlemana v dané době spolu s klíčovými součástmi jeho života. V druhé části práce se věnujeme analýze díla Great Expectations, které je nejprve porovnáno se třemi dalšími Dickensovými romány. Následně pozorujeme vývoj hlavního hrdiny Pipa, chudého sirotka, který se stane gentlemanem. Práce se dále zabývá faktory, které zapříčinily proměnu jeho charakteru, do kterých se řadí jeho životní zkušenosti, ale také postavy z románu, které ovlivnily jeho pojetí světa a lidských hodnot. Nakonec se autorka věnuje přeměně pohledu hlavního hrdiny na koncept gentlemanství, společnost, důležitost společenského postavení a životní priority.
Being a gentleman in Dickens's Great Expectations
Keywords: koncept gentlemanství; Charles Dickens; viktoriánský román; viktoriánská společnost; viktoriánská literatura; Great Expectations; concept of gentlemanliness; Charles Dickens; Victorian novel; Victorian society; Victorian literature; Great Expectations