Ošetřovatelská problematika pacientů s onkologickým onemocněním kůže - Chládková, Anežka (Jihočeská univerzita, 2017)
Onkologické onemocnění může být benigní a maligní. Pro pacienta jsou zásadní obě varianty. Jedná-li se o maligní změny na kůži, je léčba nutností. Pokud je nález benigní, záleží na pacientovi, zda si jej nechá odstranit či ne. V každém případě musí být poučen o veškerých rizicích a hlavně o dispenzarizaci, která je nejvýznamnějším faktorem pro včasnou diagnostiku a účinnější léčbu. Onkologické onemocnění kůže s sebou nese spoustu zásadních změn v pacientově životě. Změní se žebříček hodnot, životní styl i myšlenky o životě. V této náročné situaci je důležitá podpora pacienta ze strany rodiny a blízkých, ale i personálu. Pacient musí mít uspokojenou potřebu jistoty a bezpečí, protože i to je významným faktorem ve zvládání průběhu onemocnění od diagnostiky, po léčbu i umírání. Koncepce bakalářské práce je teoretická a je postavena na studii a analýze informačních zdrojů týkající se problematiky onkologického onemocnění kůže. Pro seznámení s největším a velice důležitým orgánem kůží, je v úvodu ve zkratce popsána její anatomie a fyziologie. Dále je objasněné onkologické onemocnění kůže, které je rozděleno na benigní nádory, jejich varianty a charakteristiku. V podkapitole maligních nádorů jsou vylíčeny mj. nejčastěji vyskytující se zhoubné kožní nádory, a to bazaliom, spinaliom a melanom. Opět je popsána jejich charakteristika a závažnost. Za zmínku stojí diagnostika a terapie onkologického onemocnění kůže. Od včasné diagnostiky se pak odráží prognóza celého onemocnění. Pokud je včasná, je léčba méně náročná a pacient jí zvládá daleko lépe. V oblasti terapie jsou vyobrazeny nejčastější metody pro léčbu tohoto onemocnění. V souvislosti s tímto onemocněním je důležité podotknout dispenzarizaci a prevenci, onkologickou a paliativní péči i dopad onemocnění na psychiku pacienta. Součástí bakalářské práce jsou přílohy ve formě tabulek. Jedna z nich poukazuje na incidenci, mortalitu i prevalenci maligního melanomu od roku 1994 do roku 2014. Další tabulky slouží k snadnějšímu porozumění klasifikace kožních nádorů. Cílem práce bylo zmapovat ošetřovatelskou problematiku onkologického onemocnění kůže. Sestra je velice důležitou součástí v rámci prevence. Může být nápomocná a edukovat populaci o self monitoringu kůže. V průběhu léčby sestra aplikuje léky a ošetřuje kůži po chirurgických zákrocích či radioterapii. Podstatnou roli hraje sestra v rámci onkologické a paliativní péče. Proto je v určitých kapitolách popsána její relevance. Pro mnoho pacientů je v danou chvíli podpora ošetřovatelského personálu velice významným faktorem i v oblasti psychiky, od které se pak může odvíjet přístup k onemocnění a průběh zvládání léčby. Pro napsání této práce bylo důležité osvojit si mnoho poznatků ohledně onkologického onemocnění kůže. Touto problematikou se v dnešní době zabývá mnoho odborníků, především v oblasti léčby. K získání vědomostí bylo třeba čerpat z nejen českých, ale i zahraničních odborných bibliografických publikací a článků. Prostudované informace jsou zakomponovány do jednotlivých kapitol, které by mohly být přínosné pro každého, kdo se touto konkrétní oblastí v onkologii zabývá.
Nursing Problems of Patients with Skin Cancer
Keywords: ošetřovatelská péče; sestra; onkologie; kůže; léčba; prevence; nursing care; nurse; oncology; skin; therapy; prevention