Napětí mezi profesionalitou a službou z lásky v sociální práci - Příhodová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá napětím mezi profesionalitou a službou z lásky v sociální práci. Teoretická část popisuje vznik sociální práce až po současnost, zároveň charakterizuje i současnou podobu sociální práce a profese sociálního pracovníka. Dále se zaměřuje na pojem profesionalita v sociální práci spolu s láskou z pohledu Ericha Fromma a Viktora E. Frankla. Praktická část je zaměřena na kvalitativní výzkum s cílem zmapovat představy sociálních pracovníků mnou vybraných přístupů v sociální práci na základě kódování rozhovorů. Aktéry byli dohromady čtyři sociální pracovníci a pracovnice z odboru sociálních věcí a z krizového centra. Výsledná analýza zjištěných dat poukázala na to, že sociální pracovníci a pracovnice nevnímají vztah mezi profesionalitou a službou z lásky jako napětí, ale jako vztah komplementární, tedy doplňující se.
Tension between professionalism and service out of love in social work
Keywords: sociální práce; služba z lásky; pomoc z lásky; profesionalita; sociální pracovník; klient; napětí mezi profesionalitou a službou z lásky v sociální práci; social work; service out of love; help out of love; professionalism; social worker; client; tension between professionalism and service out of love in social work