Hodnocení lokální svalové zátěže horních končetin u zubních laborantek - Pechová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
V pracovním prostředí se setkáváme s mnoha rizikovými faktory. Rizikový faktor lokální svalové zátěže je stále významným problémem. Při práci zubních laborantek dochází k velkému jednostrannému zatížení horních končetin a tím pádem může docházet i ke vzniku nemocí z povolání. Záleží na individuálním vnímání zátěže každého z nás a na našich předpokladech k výkonu pracovní činnosti. Nepohoda vyplývající z vlivu rizikových faktorů na náš organismus vede k celé řadě různých zdravotních potíží, nepřiměřené pracovní zátěži, k únavě a k nepříjemným pocitům. Nerespektování ergonomických požadavků může mít také negativní vliv na zdraví pracovníků. Může se projevit např. zvýšeným počtem pracovních úrazů, potížemi a onemocněními svalově kosterního aparátu, přetížením svalových skupin v důsledku jednostranné, dlouhodobé a nadměrné svalové zátěže. Bakalářské práce ve své teoretické části shrnuje pomocí dostupné literatury základní informace o problematice lokální svalové zátěže. Je zaměřena především na charakteristiku jednotlivých rizikových faktorů, na základní poznatky z oblasti anatomie horní končetiny, popisuje fyzickou zátěž, některé nemoci z povolání a také základní ergonomické požadavky. Cílem praktické části bylo vytvoření hypotézy v oblasti zdravotního rizika týkajícího se lokální svalové zátěže horních končetin u zubních laborantek, zhodnocení zdravotního rizika tohoto faktoru pracovních podmínek a zařazení práce do kategorie. K dosažení cíle výzkumu byly stanoveny 3 hypotézy. Byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu - především sekundární analýza dat. Výzkum probíhal v okrese České Budějovice a podílely se na něm 4 pracovnice zubní laboratoře. Na základě vyhodnocených dat byly všechny tři hypotézy potvrzeny. Výsledky výzkumu prokázaly,že práce zubních laborantek je prací rizikovou, lokální svalová zátěž horních končetin u zubních laborantek dosahuje vyšší míry zátěže a hodnot, které ji umožňují zařadit do 3. kategorie. Bakalářská práce může sloužit ke zvýšení informovanosti v oblasti zdravotního rizika. Navržená opatření mohou sloužit ke zlepšení pracovních podmínek na konkrétním pracovišti.
Evaluation of local muscular load off upper limbs in dental laboratory technician
Keywords: lokální svalová zátěž; hodnocení rizika; kategorizace práce; rizikové faktory pracovního prostředí; ergonomie; local muscular load; evaluation of danger factors; working environment categorization; ergonomic requirements