Soužití klientů Domova sv. Anežky - Kadlecová, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá soužitím klientů Domova sv. Anežky. Téma bylo zvoleno z důvodu mého zájmu o problematiku osob se zdravotním postižením. Cílem bakalářské práce je popsat dlouhodobé interpersonální vztahy klientů v Domově sv. Anežky a popsat činnost sociálního pracovníka a pracovníků v sociálních službách. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je rozdělena na šest kapitol. V teoretické části jsou definovány základní pojmy jako Domov sv. Anežky, zdravotní postižení, mentální postižení, zrakové postižení, interpersonální vztahy a sociální služby. Praktická část obsahuje výsledky získané s využitím kvalitativní výzkumné strategie, metody dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory probíhaly s klienty pobytové sociální rehabilitace, pracovníky v sociálních službách a sociální pracovnicí v Domově sv. Anežky. Data byla vyhodnocena s použitím zakotvené teorie. Tato práce by mohla posloužit jako zpětná vazba pro pracovníky a klienty pobytové sociální rehabilitace v Domově sv. Anežky nebo zájemcům o danou problematiku. Výzkumem jsem zjistila, že klienti jsou v pobytové službě převážně spokojeni a mají mezi sebou dobré vztahy. Jeden z klientů však dlouhodobě narušoval poklidné soužití klientů. Sociální pracovnice byla nucena s tímto klientem ukončit smlouvu o poskytování sociální služby. Dále jsem zjistila, že sociální pracovník má na starosti sociální rehabilitaci, podporu samostatného bydlení a sociálně terapeutické dílny. Pracovníci v sociálních službách vykonávají činnosti v rámci sociální rehabilitace a sociálně terapeutických dílen.
Cohabitation of Clients of the St Anežka Center for People with Disabilities
Keywords: Domov sv. Anežky; zdravotní postižení; mentální postižení; zrakové postižení; interpersonální vztahy; sociální služby; St Anežka Centre for People with Disabilities; disability; mental impairment; visual impairment; interpersonal relationships; social services