Vliv hraček a idolů v dětství na svalovou dysmorfii v dospělosti - Heřman, Filip (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá vlivem hraček a idolů v dětství na faktory svalové dysmorfie v dospělosti. Teoretická část uvádí kontext poruch příjmu potravy a následně se zaměřuje na svalovou dysmorfii a její aspekty. Dále autor zmiňuje návykové látky spojené se sportem. Poslední kapitoly teoretické částI se zaměřují na body image a sebepojetí a s tím spojenou problematiku. Ve výzkumné části se autor pokouší pomocí dotazníku zjistit, zda vystavení výrazně osvaleným hračkám a idolům v dětství má vliv na vnímání ideálního tělesného somatotypu v dospělosti. Výzkumný vzorek tvořilo celkem 461 respondentů, všichni mužského pohlaví. Z analýzy dat vyplývá, že respondenti, kteří byli v dětství vystaveni výrazně osvaleným hračkám a idolům dosahují vyšších skórů v dotazníku ke zjištění faktorů svalové dysmorfie ve vnímání ideálního tělesného somatotypu v dospělosti než muži, kteří popsaným hračkám a idolům vystaveni nebyli.
How childhood toys and idols effect muscle dysmorphia in adulthood
Keywords: Svalová dysmorfie; bigorexie; Adonisův komplex; anabolické steroidy; hračky; idoly; sebepojetí; Muscle dysmorphia; bigorexia; Adonis complex; anabolic steroids; toys; idols; self-concept