Sexualita stomiků - Slováková, Erika (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt Sexualita obecně je nejvíce opomíjený aspekt rehabilitace po operaci. V posledních letech se otázka sexuality pomalu otvírá. Lidé, kterým byla provedena stomie, jsou přesvědčeni o tom, že stomie ohrožuje jejich sexuální život. Pacienti, ale i zdravotnický personál často váhají mluvit o tomto aspektu kvality života. Sexuální aktivita je však jednou z normálních funkcí každodenního života. Teoretická části bakalářské práce zahrnuje poznatky o stomiích a sexualitě, o jejich komplikacích a léčbě. V první části jsou obsaženy obecné poznatky o stomiích, popis jednotlivých typů, jejich ošetřování, ale i pomůcky pro stomiky a psychosociální důsledky stomií a práce stomasestry. Druhá část obsahuje poznatky o sexualitě. Je zde zahrnuta definice sexuality, ale i pohlavní život jedince a sexuální poruchy stomiků. Opomenuta není role sestry v uspokojování potřeb v oblasti sexuality. Ke kvalitativnímu výzkumu jsem použila techniku dotazníku. Dotazník byl sestaven na základě získaných informací z literatury. Cílem práce bylo zjistit, jaké problémy v oblasti sexuality mají stomici, zda jsou schopni se zapojit aktivně do intimního života a do jaké míry se jejich intimní život změnil. Byly stanoveny tři hypotézy. Hypotéza 1 potvrzuje, že nejčastějším problémem stomiků v oblasti sexuality je stud. Hypotéza 2, potvrzuje, že se stomici do pohlavního života aktivně zapojují. A hypotéza 3 potvrdila, že se stomikům jejich pohlavní život změnil. Výsledky ukazují, že sexualita je součástí každého z nás a není důvod, proč by zhotovení stomie mělo její úlohu snižovat.
Sexuality of the stomics
Keywords: Stomie; Sexualita; Stomik; Stomasestra; Stomie; Sexuality; Stomiks; Nurse stoma