Požární ochrana v obci se zaměřením na ekonomické zabezpečení a materiální vybavení jednotek požární ochrany v Jihočeském kraji - Frühaufová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Významným nástrojem obce při provádění záchranných a likvidačních prací i při plnění úkolů ochrany obyvatelstva je jednotka sboru dobrovolných hasičů obce, kterou obec zřizuje a spravuje na základě zákona o požární ochraně. Výdaje obcí určené na jejich činnost zahrnují dotace kraje, neinvestiční a investiční dotace ze státního rozpočtu nebo rozpočtu kraje a financování obcí. Předmětem diplomové práce je porovnání nákladů, jež vynakládají obce v Jihočeském kraji ve své samostatné působnosti na zajištění akceschopnosti jednotek požární ochrany zařazených do plošného pokrytí území kraje jednotkami požární ochrany dle platných právních předpisů. Práce popisuje právní aspekty zřizování jednotek sboru dobrovolných hasičů, charakterizuje jednotlivé kategorie jednotek a popisuje jejich základní úkoly. Stručně seznamuje s rozpočtovými pravidly územních samosprávných celků a rozpočtovou skladbou. Zabývá se vnitřní organizací jednotek a zajištěním jejich akceschopnosti. Prezentuje výsledky získané z dotazníkového šetření, hodnotí náklady na požární ochranu v letech 2006, 2007 a rozpočtované náklady na rok 2008. Porovnává výsledky s prací jiného autora a se statistickými ročenkami. V závěru jsou shrnuty výsledky, doporučení a legislativní nedostatky.
Municipality fire protection with a view to economic assurance and material equipment of fire brigade units in the South Bohemian Region
Požární ochrana v obci se zaměřením na ekonomické zabezpečení a materiální vybavení jednotek požární ochrany v Jihočeském kraji
Keywords: jednotka požární ochrany; požární ochrana; ekonomické zabezpečení; materiální vybavení; rozpočtová pravidla; rozpočtová skladba; fire brigade unit; fire protection; economic assurance; material equipment; budget-related rules; budget structure