Rozbor počtu usmrcených osob při požárech od roku 2001 v Jihočeském kraji a návrh opatření ke snížení jejich počtů - Židková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce ?Rozbor počtu usmrcených osob při požárech od roku 2001 v Jihočeském kraji a návrh opatření ke snížení jejich počtů? je analýzou usmrcených osob při požárech od roku 2001 do roku 2010 v Jihočeském kraji podle předem vymezených kritérií. Mezi tato kritéria patří porovnání usmrcených osob při požárech dle věku, objektů, okresů Jihočeského kraje, v závislosti na měsících v roce, na příčině vzniku požáru a srovnání s ostatními kraji České republiky. První část bakalářské práce je zaměřena na současný stav usmrcených osob při požárech v České republice, dále se věnuje základům hoření, definuje nebezpečí v místě požárů a klasifikuje toxické látky vznikající jako produkty hoření. V druhé části práce jsou prezentovány výsledky rozboru požárů, při kterých došlo k usmrcení osob v Jihočeském kraji dle dostupných statistických údajů. Na základě vytipování rizikových prostor je rozveden systém opatření, který by měl vést ke snížení počtu úmrtí při požárech. Srovnáním statistických údajů z let 2001 až 2010 lze dospět k závěrům, že i přes klesající počty požárů narůstá počet usmrcených osob při požárech a z hlediska úmrtí jsou nejrizikovějším prostorem domácnosti.
Analysis of the number of persons killed by fires since 2001 in the South Bohemian region and draft measures for the number reduction
Keywords: Analýza požáru; Hasičský záchranný sbor; Jihočeský kraj; Požár; Preventivní opatření; Usmrcená osoba; Zplodiny hoření; Analysis of fire; Fire and Rescue Service; South Bohemian Region; fire preventive measures; person killed; combustion products