Příčiny předčasného odchodu zaměstnanců do starobního důchodu a jejich dopad do systému sociálního pojištění - Šabršulová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2020)
V teoretické části práce jsem se zaměřila na popis sociální politiky, její principy a nástroje, historii sociálního zabezpečení s návazností na současný stav. Popisuji zákon č. 155/1995 Sb o důchodovém pojištění včetně jednotlivých dávek, které plynou z důchodového pojištění. Vymezuji základní pojmy, které jsou klíčové pro vznik důchodu a jeho výši společně i s ostatními typy důchodů. Dále seznamuji s podmínky nároku na předčasný důchod, jeho výši a výpočtu. Závěrem objasňuji možnost čerpání tzv. předdůchodu a zmiňuji se o penzijním připojištění a jeho výši státního příspěvku. Hlavním cílem analytické části je zjistit příčiny odchodu zaměstnanců do předčasného důchodu a dopad a sociální pojištění. Byly stanoveny dvě hypotézy. Pro zpracování praktické části byl zvolen kvantitativní výzkum zkoumaný na základě dotazníkové šetření. Výzkum definoval názory klientů a jejich důvody odchodu do předčasného starobního důchodu. Výběr respondentů tvořili poživatelé starobního důchodu, kteří využili možnosti odejít do starobního důchodu předčasně a zároveň, současní žadatelé kteří o předčasný důchod žádali. Byl vytvořen vlastní dotazník s jednoduchými a srozumitelnými 14 otázkami. Výsledky výzkumu jsem zpracovala na základě vyplněných dotazníků od 113 respondentů. Výsledky bakalářské práce poskytují náhled na současné důvody pro odchod do předčasného důchodu a mohou poukázat na možnost podpory a motivaci k lepším podmínkám v zaměstnávání lidí.
Causes of early retirement of employees and their impact on the social insurance system
Keywords: sociální zabezpečení; sociální pojištění; důchodové pojištění; starobní důchod; předčasný důchod