Ekonomické a neekonomické zhodnocení včelařských chovů různých velikostí - Bazalová, Klára (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své diplomové práci se zabývám hospodářským, ekologickým a ekonomickým významem chovu včel a to pozorováním práce tří včelařů s různým počtem včelstev. Nejprve popisuji význam chovu včel, především opylování, což představuje ekonomický přínos, pod který zahrnuji i různé finanční podpory pro včelaře. Pod neekonomický přínos jsem zařadila především práci včelaře během roku a čas strávený kolem včel. Praktická část práce zahrnuje zhodnocení finanční a časové náročnosti činnosti pozorovaných včelařů. První včelař chová osm včelstev v blízkosti obce Kájov. Druhý včelař chová padesát pět včelstev na třech různých stanovištích v okrese Český Krumlov, která jsou od sebe vzdálena několik desítek kilometrů. Zabývá se i chovem certifikovaných matek a oddělky k prodeji. Třetí včelař chová sto osmdesát včelstev, která má umístěná na čtyřech stanovištích též v okrese Český Krumlov v okruhu zhruba osmnáct kilometrů. Seznámila jsem se s prací těchto tří včelařů, jejich hospodářským výsledkem ze získaných produktů a využitých nákladů a časem potřebným k práci kolem včel.
Economic and uneconomic estimation apicultural breeding of various sizes
Keywords: včela; včelař; včelařství; bee; beekeeper; beekeeping