Reaktivní oxidační částice ve fotodynamické terapii, test produkce hydroxylových radikálů v přítomnosti ftalocyaninových senzitizátorů. - Hondlík, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2008)
Teoretická část se zaměřuje na fotodynamickou terapii, např. nová světelné zdroje, druhá generace senzitizátorů, reaktivní kyslíkové částice a metody jejich stanovení a určení. V experimentální části, stanovení hydroxylových radikálů ve vodních roztocích pěti ftalocyaninů.
Reactive oxygen species in photodynamic therapy, test of hydroxyl radicals production in the presence of phthalocyanine photosenzitizers.
Keywords: fotodynamická terapie; reaktivní kyslíkové částice; ftalocyaniny; photodynamic therapy; reactive oxygen species; phthalocyanines