ČESKOSLOVENSKÝ ROZHLAS A POLITICKÉ PROCESY - analýza politických procesů v rozhlasovém vysílání v letech 1949 - 1952 - Čechová, Helena (Jihočeská univerzita, 2012)
ANOTACE Ústředním tématem diplomové práce je fungování média Československého rozhlasu ve vymezeném období 1949 ? 1952 s důrazem na jeho propagandistickou funkci při vysílání politických procesů. Práce je založena na předpokladu, že rozhlas ve své době představoval nejdůležitější masové médium, které dotáhlo komunistickou propagandu téměř k dokonalosti. Součástí je teoreticko-historický úvod doby konce 40. a počátku 50. let, který je dán do kontextu s vývojem instituce rozhlasu. Hlavní důraz je kladen na otázku uspořádání společnosti, formování veřejného mínění, hospodářskou situaci, na stranický aparát KSČ a zejména na historii politických procesů, které tvoří nejdůležitější mezník sledovaného období. Dobová historie je doplněna o vývoj Československého rozhlasu ? programové změny, personální obsazení, celková organizace rozhlasové struktury. Druhá část práce se zaměřuje na praktickou stránku věnovanou komunistické propagandě podle sovětského vzoru, uplatňované cenzuře s důrazem na rozhlasové médium a především na medializaci politických procesů v samotném rozhlasovém vysílání. Cílem práce je podat čtenáři celistvý pohled na dobu počátku padesátých let a poukázat na činnost rozhlasu v referování o nezákonnosti a perzekuci nevinných osob.
The Czechoslovak broadcasting company and the political suits - the analysis of political suits in the broadcasting in 1949 - 1952