Bryoflóra Novodomského rašeliniště. - Štechová, Táňa; Holá, Eva; Košnar, Jiří; Vicherová, Eliška (Muzeum Cheb, 2014)
Článek přináší výsledky bryologického průzkumu národní přírodní rezervace Novodomské rašeliniště. V území bylo v období července a srpna 2013 zaznamenáno 86 druhů (25 druhů játrovek a 61 druhů mechů). Ve studii jsou podrobněji komentovány nejvýznamnější nálezy (Tayloria tenuis, Warnstorfia pseudostraminea, Calypogeia fissa, Splachnum ampullaceum and S. sphaericum). Hodnota NPR Novodomské rašeliniště – z hlediska mechorostů – spočívá ve velkoplošném výskytu rašeliništních společenstev. Ta jsou sice tvořena běžnými druhy, avšak pokrývají desítky hektarů, což je na území střední Evropy poměrně unikátní. Díky chladnému a vlhkému klimatu a hojnému výskytu zvěře jsou zde navíc vhodné podmínky pro výskyt vzácných koprofilních mechů.
Bryophyte flora of Novodomské rašeliniště
Keywords: Bryophyte; flora; Novodomské; rašeliniště